Na úvodní stránku



12/V

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1451


Kapitola dvanáctá, V. část


Radek se dostal hned za týden do prvního průšvihu. Mirek měl zrovna takový dost frajerský den a měl potřebu si na někoho zafrajeřit. Nechytalo ho to moc časo, asi tak dvakrát do roka. Za těch pět let a něco, co chodí do školy, se už stihl poprat se všemi kluky z ročníku s výjimkou Lubora, Luďka a Igora a teď i Martina a Radka. Jenže na Martinovi poznal v příhodě s Luďkem, že ten na rvačky moc není. A na kluky, kteří pokud to jde raději ustupují, než by se poprali, se Mirek nefrajeří. Taky se ještě nikdy nepopral s Míšou, protože ten je nejmenší ze třídy a snaží se konflikty řešit smírně a do rvačky jde až v krajním případě. Přitom se ale umí prát dost dobře.

Teď to Mirek zkusil na Radka. Začal si dělat legraci z jeho jména. Jakoby náhodou do Radka vrazil a řekl mu: „Hele Motyčka, kdes nechal topůrko?“

Skoro všichni se tomu začali smát. Radek Mirkovi pohotově odsekl: „Co je ti do toho Palcáte“.

Kluci z naší třídy a i některé holky vyprskli smíchy. To Mirka hrozně naštvalo a chtěl dát Radkovi facku. Radek s ním ale překvapivě praštil o zem. Jenže nešťastnou náhodou se při tom Mirek praštil obličejem o lavici a začala mu téct z nosu krev. Navíc zrovna přišla do třídy naše třídní.

Mirek se šel umýt k umyvadlu a třídní Radkovi vynadala. Prohlásila, proč právě jí musí přicházet do třídy samí grázlové. Tím přirovnala Radka k Luďkovi a Luborovi, jako tenkrát mě, když jsem se popral s Luborem. To ale bylo vůči Radkovi nespravedlivé. Třídní řekla Radkovi, aby jí dal žákovskou knížku. Radek jí ji dal a hájil se, že on nezačal. Nikdo se k němu ale nepřidal. Všichni jsem mlčeli, jenom Luděk začal naopak tvrdit, že začal Radek.

Radši jsem dělal, že jsem to neviděl, protože jsem si to nechtěl rozházet ani s Radkem ani s Mirkem. Třídní prohlásila, že dá Radkovi třídní důtku. V tom se ale ozval Mirek, že začal on. Oba nakonec dostali jenom obyčejnou poznámku a třídní řekla Radkovi, že začíná brzo zlobit. Tím myslela, že chodí do téhle školy teprv týden a už má průšvih.

Když pak Luděk zase dolézal za mnou, tak jsem mu dal najevo, že jsem na něj naštvaný za to, že do toho chtěl Radka namočit. Ale radši jsem mu přímo nic neřekl. Radek mu řekl, aby odprejsknul a neotravoval a tak odešel. Celý týden si mě snažil udobřit. Vždycky dolejzal, když jsem nebyl zrovna s Radkem. Asi potřech dnech jsme se s ním začal zase bavit, ale jenom, když začal on.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024