Na úvodní stránku



Tuláci


I. Průšvih

Pomalu se blížil konec školního roku. Pavel, který se původně obával toho, až se budou o prázdninách stěhovat pryč, teď ležel zdrceně na své posteli a v duchu si říkal, aby už odsud byli pryč. Všechno se najednou tak zamotalo.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1880


II. U dědy

Děda nepřivítal Pavla vůbec přátelsky. Všechno už od rodičů věděl. Nad krb pověsil rákosku, aby ji měl Pavel na očích. Tím bylo řečeno dost.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1855


III. Stěhování

Když viděla Radkova matka Pavla, neodpustila si zase své nepříjemné poznámky v tom smyslu, že Pavel zase bude mrzačit další děti. Tyhle řeči bude muset vydržet Pavel čtrnáct dní. Pak se budou stěhovat. Teď začali balit. Novákovi si na to vzali dovolenou. Pavel si zabalil celkem brzo svoje věci a pak pomáhal rodičům.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1870


IV. V Kamenici

Pavel přijížděl do Kamenice s trochou zvědavosti a současně i s trochou obav, zda tu najde dobré kamarády. Sice ví, že tu bydlí Zdeněk, ale ten může taky bydlet až na druhém konci města.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1883


V. Začíná školní rok

Sobota a neděle utekly jako voda a byl tu první den školy. Pavel s Míšou šli do školy co nejdřív, aby byli ve třídě mezi prvními a mohli si vybrat lavici. Sedli si do třetí lavice k oknu. Před nima seděli dva kluci, kteří jsou snad ještě menší. Jsou to Rosťa Kadlec a Lukáš Koudelka. Zdeněk si sedl do třetí lavice uprostřed a Filip vedle něho. Každý se usadil jak chtěl.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 2026



V. První školní problémy

V druhé půlce září začaly Pavlovi i první problémy ve škole. Začalo to tím, že jednou o přestávce před hodinou matematiky hodil Martin z legrace houbou po Ivovi.Ten jí po něm pochopitelně hodil zpátky. Jenže zasáhl Klárku a od ní se houba odrazila na učitelův stůl a z něho se skutálela na židli. A hned na to přišel učitel do třídy.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1885


VII. Lepší časy

V jídelně učitel Bartoš Pavla zastavil a požádal ho, aby šel s ním do kabinetu. Pavlovi bylo jasné, že je to určitě průšvih kvůli tomu dopisu.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1872


VIII. Tuláci

Další schůzka byla druhý den. Kluci seděli na čem se dalo. A byli tu další noví členové. Ruda přivedl své spolužáky Jardu Holuba a Jindru Kosa, Mirek přivedl spolužáky Matyáše Paukrta a Luboše Vrbu, Ondra zase Petra Krska. Přišli sem dva sedmáci, kteří se přihlásili přímo u Vaška - Robert Vrzal a Igor Fialka.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1945


IX. - Tajný výlet

V sobotu se sešli na výletě v plném počtu. Všichni si vzali k srdci Vaškův dovětek a byli tu raději o půl hodiny dřív. Vašek jim řekl, aby si koupili lístky do Loukovic. Pavel, Míša a Zdeněk těď věděli, oč jde.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1853


X. Honba za stupni

V oddílu Tuláci začala honba za stupni. Pavel začal hned odpoledne hledat všechny lístečky za sběr. Měl jich doma požehnaně, vždyť si nedávno s klukama vydělali sběrem na pingpongový stůl. Pavel na něj našetřil asi sto sedmdesát korun. Lístečky naštěstí nevyhodil a teď je našel. Přidal k nim ještě lístečky za nový sběr a vydělané peníze, které budou sloužit na vybavení klubovny. Na to už stačil nasbírat sběr za osmdesát korun.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1851



XI. Teplý podzim

Letošního roku je teplý podzim. To umožnilo Vaškovi naplánovat na poslední týden v listopadu vícedenní výlet na ostrov, kde ustavili oddíl. Výlet se připravoval čtrnáct dní dopředu a celý oddíl žil jeho přípravami. Kluci ostrov nazvali Ostrov Tuláků.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1824


XII. Začíná zima

Krátce po výletu na ostrov se ochladilo. Jako by měl Vašek počasí načasované. Následující sobotu byl jednodenní výlet, který byl poslední částí zápočtové cesty.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1769


XIII. Nový rok

V deset hodin se Tuláci sešli k novoročnímu pochodu na běžkách. Tentokrát poprvé nebyla stoprocentní účast. Poutníci tu ale byli všichni, z Kočovníků chyběl jen Igor, z Lvíčat chyběli Petr a Ondra Baláž a nejslabší zastoupení měli Robinzoni. Z nich tu byli jen Mirek, Martin a Filip.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1815


XIV. Zima

Následující víkend byl další výlet na běžkách. Byl to třetí úsek zimní zápočtové cesty.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1786


XV. Jarní prázdniny

Na středeční schůzce se vyhodnocoval pátrací úkol. Družiny měly podat zprávu, co vypátraly. Lvíčata a Robinsoni, mimo toho, co se dočetli v kronikách, nevěděli nic. Lvíčata nedočetly ani druhou kroniku a Robinzoni skončili v půlce třetí. Všechny tři kroniky dočetli jen Kočovníci a Poutníci. Kočovníci se spokojili pouze s průzkumem ostrova. Poutníci dostali slovo až na závěr a udivili ostatní, co všechno zjistili.

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1760


[1] | [2] | Následující >>>


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024