Na úvodní stránku



2/VII

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1858


Kaputola druhá, VII. část


Před Vánocema přijeli do Prahy francouzští stolní tenisté. Radek Šimek sehnal nějaké volné lístky od táty, který hrál kdysi druhou ligu a tak má různé známosti. Šla celá naše parta a protože Radkovi zbyly ještě čtyři lístky, dal je Ivanovi, Robertovi, Boříkovi a Vláďovi. Vláďa nám za to slíbil, že až se tu někdy pojede motokros, tak nám dá taky volné lístky. Tím se naše party dokonce spřátelily.

Zápas byl velice zajímavý. Hlavně jsme všichni obdivovali hru Secretina. Naši Francouze velmi těsně porazili. Cestou domů jsme se shodli na tom, že nejlepší byl zápas Orlowského se Secretinem, v kterém Orlowski vyhrál 2:1.

Robert navrhl, že bysme si mohli zahrát turnaj v pingpongu. Radek Šimek s tím souhlasil, ale řekl, že to bude lepší až po Vánocích. Do Vánoc totiž chyběl necelý týden a většina z nás pojede pryč.

Před Vánocema začala zase učitelka vyzývat nás kluky, abychom šli k holiči. Její první výzva na začátku školního roku totiž nezabrala. Tak prohlásila, že ty kluky, kteří nepřijdou po Vánocích ostříhaní, ostříhá sama. Byla to ale jen vyhrůžka. Starší kluci nám řekli, že jim takhle taky vyhrožovala, ale ještě nikdy nikoho neostříhala. Energičtější je ale třídní bráchy. Ta poslala kluky u nich ve třídě týden před Vánocema k holiči. Nešel jedině Michal Gazda a brácha a tak jim řekla, že jestli nepřijdou v pondělí ostříhaní, že je ostříhá sama. Gazda prohlásil, že nepůjde k holiči až do konce prázdnin. To se opičil po Ivanovi, který to má dovolené od táty.

Učitelka si v pondělí zavolala Gazdu k tabuli a skutečně ho začala stříhat. Gazda se sice bránil, ale holky učitelce ochotně pomohly. Kluci chtěli pomoct zase Gazdovi, ale učitelka je poslala zpátky do lavic a tak jim nezbylo než poslechnout. Gazda se stejně bránil jenom na  začátku, protože pak to už nemělo smysl. Učitelka by mu nadělala leda zbytečné "zuby". Obrala ho ale pěkně. Vlasy mu teď nešly vůbec přes límec a dvě třetiny uší mu koukaly. Ale "zuby" mu nenadělala žádné. Kdybych nebyl věděl od bráchy, že ho stříhala ona, myslel bych že byl u holiče.

Po Gazdovi mělo dojít i na bráchu, ale ten začal prosit a slibovat, že půjde hned odpoledne k holiči. Protože má ve škole podstatně méně průšvihů něž Gazda a navíc se ještě zlepšil prospěchově, nechala se učitelka uprosit. Zeptala se ale Gazdy, jestli mu to nebude vadit, že jeho ostříhala a bráchu ne. Gazda řekl pochopitelně, že ne, protože jsou s bráchou nejlepší kamarádi.

Brácha šel hned odpoledne k holiči. Ten ho ostříhal jako obvykle jen minimálně, aby bylo poznat, že u holiče byl. Ostatně brácha si s sebou vzal pro jistotu do školy účet. Jenže učitelce to nestačilo, protože brácha měl tentokrát před tím, než šel k holiči, vlasy o dost delší než jindy. Tak mu řekla, že tam bude muset jít ještě jednou a aby se nechal ostříhat ještě nejméně jednou tolik, jinak že ho ostříhá sama. Brácha šel teda raději ještě jednou a holič ho ostříhal tak, že byl celkem spokojený brácha i učitelka. Ta mu sice řekla, že by mu ještě kratší vlasy neuškodily, ale zatím jí to stačilo.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024