Na úvodní stránku



XII. Začíná zima

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1777


Krátce po výletu na ostrov se ochladilo. Jako by měl Vašek počasí načasované. Následující sobotu byl jednodenní výlet, který byl poslední částí zápočtové cesty.


Krátce po výletu na ostrov se ochladilo. Jako by měl Vašek počasí načasované. Následující sobotu byl jednodenní výlet, který byl poslední částí zápočtové cesty. Pěšky šli rovnou z Kamenice. Namířeno měli na nedalekou zříceninu hradu, která je odtud deset kilometrů. Na zřícenině si zahráli spoustu her. Udělali si tu také družinové ohýnky, tedy každá družina svůj. Každá družina si uvařila oběd. Tímto si kluci splnili jednu z podmínek zájmového odznaku Mladý turista.

Pavel a i ostatní Poutníci už mají většinu podmínek splněnu. Historické památky ve svém bydlišti znají, techniku a taktiku chůze také ovládají, vhodně se vybavit na turistické akce také umí, dopravní předpisy pro chodce a cyklisty znají, s mapou pracovat umí, odhadovat vzdálenost taky umí, ošetřovat stan a pracovat s tábornickým náčiním taky umí, sedm uzlů i s praktickým použitím znají, léčivé rostliny a zásady jejich sběru také znají, znalosti z první pomoci už prokázali a podmínku účasti na nejméně polovině výletů, které oddíl pořádá, mají splněnu zcela bezpečně - zatím byli na všech výletech. Jako volitelnou podmínku mají založení herbáře, na čemž se pilně pracuje. K splnění jim teda ještě zbývá vaření třech jídel. Jedno jídlo už vařili na ostrově, někteří dokonce dvě, takže teď už budou mít další jídlo. Ti, co vařili na ostrově dvě jídla, dnes tuto podmínku splní. Z Poutníků to jsou Míša, Radek, Zdeněk a Marek. Takže poslední chybějící podmínkou bude účast na turistickém nebo turisticko-branném závodě a dalších vyhlášených turistických akcích.

Kluci plní současně odznak odbornosti Pěší turista a i z něho už mají většinu podmínek splněnou. Ostatně podmínky těchto dvou odznaků jsou dost podobné. Družiny dovařily svá jídla a kluci pojedli. Pak šli asi ještě kilometr na nádraží a vlakem se vrátili zpět. Tím úspěšně zakončili svoji první zápočtovou cestu. Následující sobotu byl další výlet, poslední v tomto roce. Tímto výletem Pavel splnil podmínky 2. stupně a stal se Rodovým členem s podmínkou, že na jaře splní odznak sto jarních kilometrů.

Pavel si už naplánoval, že Stopařem by se měl stát asi tak koncem března. Chybí mu totiž už jenom absolvovat tři další jednodenní výlety, jeden vícedenní, splnit zájmový odznak Mladý turista 1. stupně a splnit bronzový odznak Turista ČSR. Ten ale není nijak náročný, protože vyžaduje pouze sedm putování okresem, z čehož už Pavel šest absolvoval a návštěvu muzea, kam jde oddíl v rámci příští oddílové schůzky. Takové věci jako šifrování už Pavel zvládl a zná už víc šifer než pět. Další turistické dovednosti, které třetí stupeň vyžaduje, už Pavel prokázal při plnění bobříka turistických dovedností. Tady se totiž požadavky dost prolínají a dost se jich vyskytuje současně v bobříkovi, v zájmovém odznaku Mladý turista, v odznaku odbornosti Pěší turista a v podmínkách stupňů.

Na posledním zimním výletě dostali Poutníci jako první na oddílový praporek bílou stužku. Bílým proužkem jsou označeni Ochránci přírody. Bílá stužka na družinovém praporku tedy znamená, že v této družině už jsou všichni alespoň Ochránci přírody.

Zelenáčů už v oddílu mnoho není, jsou to z Robinsonů Pepík, Matyáš a Luboš, z Kočovníků Jirka a Jarda a z Lvíčat Lukáš, Petr a Ondra.

Na jedné schůzce Pavel upozornil Vaška, že jednou z podmínek Zálesáka je patronát nad Zelenáčem nebo Ochráncem přírody. Pavel vyslovil obavu, jestli až bude tento stupeň plnit, ještě v oddílu nějací Zelenáči nebo Ochránci přírody budou. Vašek ho uklidnil, že pokud nebudou, tak se zvolí náhradní podmínka. Tou může být například pomoc starému člověku. Nakonec si ale Pavel s Míšou vzali patronát nad nejmladšími členy oddílu, Pavel nad Honzou a Míša nad Lukášem, kteří občas pomoc potřebují. Ostatně Pavel už Honzovi pomáhal i dřív.

Kluci se připravovali na oddílovou vánoční besídku. Vánoční nálada sílila, Vánoce se blížily. Na vánoční besídce Vašek promítl diapozitivy z výletů, kluci si mezi sebou vyměnili dárky a hrály se nejrůznější hry. Ke slovu přišla i kytara.

V půlce prosince konečně napadl sníh. Kluci se chodili ven koulovat, sáňkovat a lyžovat. Už se nemohli dočkat Vánoc. Konečně tu byl Štědrý den. Pavel nedočkavě rozbaloval dárky. Nejvíce ho potěšilo cyklotrialové kolo. Rodiče mu koupili stejné, jako má Míša. Velkou radost měl i z lyží. Běžky bude potřebovat hned 1. ledna, kdy mají s oddílem Novoroční pochod. Míša dostal taky běžky.

Hned po nadílce se Míša s Pavlem navštívili a vzájemně se pochlubili svými dárky. Novákovi teď pozvali Jeřábkovy a tím jim oplatili úvodní návštěvu hned v den přistěhování. Novákovi si s Jeřábkovými dobře rozumějí. Otcové našli společnou zálibu v šachách a matky v pletení.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024