Na úvodní stránku



II. U dědy

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1856


Děda nepřivítal Pavla vůbec přátelsky. Všechno už od rodičů věděl. Nad krb pověsil rákosku, aby ji měl Pavel na očích. Tím bylo řečeno dost.


Děda nepřivítal Pavla vůbec přátelsky. Všechno už od rodičů věděl. Nad krb pověsil rákosku, aby ji měl Pavel na očích. Tím bylo řečeno dost. Na každé dopoledne dostal Pavel práci, například naštípat dříví, posekat trávu a podobně. První den štípal dříví. Děda mu řekl: "Když to pořádně uděláš, můžeš jít odpoledne ven. Jinak ... " a děda se významně podíval nad krb.

Pavel šel teda štípat dříví. Za dopoledne ho stihl víc, než děda očekával.

"No vidíš, že to jde, když chceš", pochválil Pavla děda.

Po obědě šel Pavel ven. Umínil si, že si musí dávat pozor, aby neudělal žádný průšvih. Ne, že by se tak bál výprasku od dědy, i když by to jistě nic příjemného nebylo, ale umínil si, že dokáže rodičům i dědovi, že nemají pravdu a že mu křivdí.

Pavel se radši vyhnul obci a tím i klukům. Jsou to sice fajn kluci, ale skoro vždycky společně něco provedli. Byly to sice vždycky maličkosti, ale Pavel měl obavu, že za současné situace by to všechno dopadlo hůř. Sám teda bloumal lesem. Našel pár hub, které přinesl večer dědovi. Po večeři už nikam nešel a četl si.

Další den Pavel posekal trávu. Zase byl od dědy pochválen. Po obědě zamířil zase do lesa. Narazil na maliny a borůvky, kterých se dosyta najedl a ještě přinesl dědovi. Po večeři si s dědou zahráli šachy. Teď už měl Pavel dědu téměř na svojí straně.

Další den Pavel natíral plot. Tahle práce tak rychle nešla, protože ji Pavel dělal poctivě. Přestože to Pavel dopoledne nestihl, dostal odpoledne volno. Pavel se ale rozhodl, že to dodělá, aby od toho měl pokoj. Pak šel zase do lesa.

Děda Pavlovu píli ocenil a ve čtvrtek mu dal volno na celý den. Pavel si teda vzal kolo a jel se na celý den projet a vykoupat k vzdálenějšímu rybníku. Děda mu dal s sebou jídlo.

Pavel projel lesem, kde byl příjemný chládek, projel kolem dvou chovných rybníků a vjel do dalšího lesa. Odtud dojel k rybníku, kde se koupalo několik lidí. Usadil se kousek od vody, svlékl tepláky, pod kterými měl plavky, sundal tričko a tenisky a šel se koupat. Když vylezl z vody, rozjímal o událostech posledních dnů.

Začátkem srpna se vrátí do Bělé. Budou balit. Koncem srpna se budou stěhovat do Kamenice. Rodiče odtud budou mít blíž do práce a budou mít větší byt. Pavel bude mít svůj pokoj. Když se Pavel dozvěděl o stěhování, vůbec se mu z Bělé nechtělo. Jedinou slabou útěchou mu bylo, že v Kamenici bude mít svůj pokoj. Teď se ale začíná těšit. Začne tam nový život. V Bělé by si těžko hledal nové kamarády a ve škole by to měl těžké, protože po tom průšvihu v něm všichni vidí grázla. Sice by měl v páté třídě novou učitelku, jenže to by asi moc nepomohlo.

Jediný, po kom se bude Pavlovi stýskat, je vedoucí a Radek, ale ten je teď asi na Pavla taky naštvaný.

Pavel se šel ještě jednou vykoupat a pak se naobědval. Chvíli ještě ležel v trávě, opaloval se a přemýšlel. Ještě jednou se šel pořádně vykoupat a zaplavat si. Když pak na slunci uschl, oblékl si tepláky a tričko a pomalu jel zpátky. Vracel se zadem, kolem statku. Chvíli tu pozoroval dva kluky, jak jezdí na koních. Sám už párkrát na koni jel a docela se mu to líbilo. Tenkrát se tu taky takhle díval a skamarádil se tu s Tomášem, který mu koně na chvíli půjčil.

"Kdyby se tu tak Tomáš zase objevil", pomyslel si Pavel.

Přání se mu nakonec vyplnilo, i když až za dvacet minut.

Tomáš je přesně stejně starý jako Pavel. Narodili se ve stejný den. Pavel teď Tomáše skoro ani nepoznal. Viděli se loni. To byli stejně velcí. Tomáš od té doby dost vyrostl a je o hlavu větší než Pavel. Po chvíli si Pavla všiml a poznal ho. Zamířil k němu a pozdravili se. Přijel sem i menší z obou kluků, kteří tu jezdili. Tomáš ho s Pavlem seznámil. Zase půjčil Pavlovi koně a Pavel se projel. Chvíli mu trvalo, než do toho zase přišel, ale pak si troufl i do mírného cvalu. Kluci ocenili jeho jezdecké umění.

Pavel seděl na koni teprve pošesté. Loni tu byl za Tomášem pětkrát a velmi rychle se učil. Čas rychle plynul a Pavel musel jet domů. Domluvil se s klukama, že zase přijede a jel. Musel teď trochu šlápnout do pedálů, aby byl doma včas na večeři. Vše ale stihnul.

Po večeři  rozdělal děda v krbu oheň. Večer seděli u krbu, nejprve mlčky a pak si povídali. Pavel se svěřil dědovi se svými problémy. Poznal, že mu děda uvěřil.

V pátek dopoledne šel Pavel s dědou nakoupit. Odpoledne přijeli rodiče. Pavlova nálada poněkud poklesla. Táta hned zpovídal dědu, co Pavel provedl. S nedůvěrou poslouchal dědovu chválu. Měl špatnou náladu. Radkova matka podala k soudu žalobu o bolestné pro Radka. Prý bude dost vysoké a Pavlův táta řekl, že ho Pavel zaplatí sám. Na knížce má tisíc korun a když to nebude stačit, tak mu táta prodá kolo. A pokud ani to nebude stačit, tak mu to bude táta strhávat z kapesného.

V sobotu dopoledne celá rodina trhala meruňky a odpoledne se zavařovalo. Vedle dědy mají chalupu Mackovi. Přijeli sem před obědem. Večer se dělal u dědy na zahradě táborák, ke kterému byli Mackovi pozváni. Mají syna Petra, který je o rok starší než Pavel. Petr tu zůstane u svého dědečka a babičky na prázdninách.

Pavlův děda je vdovec. Babička zemřela před pěti lety na rakovinu. Děda se s tím celkem brzy vyrovnal a zvládl i ženské práce. Je teda zcela soběstačný. Za pár let mu bude sedmdesát, ale vypadá mladě, na necelých šedesát. Pavlův táta je jeho nejmladším synem. Pavel má strýce Otakara, kterému je už padesát a je už novopečeným dědečkem a tetu Alžbětu, která se provdala na Slovensko.

U ohně bylo veselo. Byly tu dvě kytary a tak se zpívalo. Po desáté hodině odešli kluci spát a rodiče se začali bavit o nich.

Mackovi začali dávat k dobru některé Petrovy rošťárny a tak přišla řeč i na Pavlův průšvih. Děda se za Pavla dost přimlouval.

Pavlův táta si nemyslí o Pavlovi, že by byl takový vyvrhel, jakého z něj dělá Radkova matka, ale chce, aby nesl důsledky svého průšvihu. Oni je nesou s ním, protože si na ně všichni sousedi ukazují prstem. To, že je teď Pavel vzorný, považuje jeho táta za této situace za samozřejmé.

Nakonec se shodli na tom, že to co Pavel udělal, byla pouhá klukovina. Pouze měl Pavel smůlu, že to tak nešťastně dopadlo. Mackovi přiznali, že jejich Petr je větší rošťák, ale má víc štěstí.

V neděli se ještě trhaly a zavařovaly meruňky. Navečer Novákovi a Mackovi odjeli domů. Pavlovi se trochu ulevilo. Polevilo v něm jisté napětí. V pondělí dostal od dědy volno, protože pracoval celou sobotu a neděli a tak šli s Petrem ven.

Petr vytáhl vzduchovku a stříleli, nejdřív do plechovek a pak do terče. Po obědě přišel za klukama místní Pepa, který půjde po prázdninách do sedmé třídy. Ještě chvíli stříleli. Když je to přestalo bavit, navrhl Pepa, aby šli na třešně do sadu k Vrtíškům. To se Pavlovi nelíbilo, protože z toho koukal průšvih.

Což o to, kdyby pan Vrtíšek žaloval dědovi, tak to by ještě šlo, jenže Pavel se obával, že by mohl žalovat přímo rodičům a to by pro něj nedopadlo dobře.

Pepa nejdřív prohlásil o Pavlovi, že je srab. Petr se ale Pavla zastal a vysvětlil Pepovi situaci. Pepa to nakonec uznal a rozhodli se spolu s Petrem, že půjdou sami. Pavel na ně počká v bezpečí a oni mu taky přinesou. To se také stalo. Kluci ale netušili, že je viděl malý Vrtíšek a že žaloval. Takže to Petr a Pepa doma schytali.

V úterý vyhlásil Petr malému Vrtíškovi pomstu. Zavedl kluky k nim na půdu. Odtud bylo vidět malého Vrtíška, jak skládá ovoce. Byl k nim zády a zrovna byl skloněný nad lískami. Petr vzal do ruky vzduchovku. Pavel se jeho nápadu zděsil. I Pepa byl názoru, že to nemá cenu. Jenom by si tím vykoledovali další malér.

Navrhl, aby se k malému Vrtíškovi přiblížili a střelili ho prakem. Pavlovi se ani tenhle nápad nelíbil, ale nedal to znát. Místo toho odvedl pozornost kluků jinam. A tak se nakonec místo pomsty jeli koupat s tím, že si po cestě zajezdí na koních. Pavel byl spokojený, že se mu záměr podařil.

Kluci dojeli k rybníku a zdrželi se tu asi dvě hodiny. Pak se vraceli zadem kolem statku. Tomáš tu sice nebyl, ale jeden z kluků Pavla poznal a zavolal ho. Tomáš půjčil Pavlovi koně a Pavel udivoval Petra a Pepu tím, co vše na koni umí. Petr s Pepou si to zkusili taky, ale oba seděli na koni poprvé v životě. Oběma se to moc líbilo a tak Pavel navrhl, aby sem jeli zítra zase.

Kluci souhlasili a Pavel byl spokojený. Zcela nenápadně odváděl kluky od pomsty malému Vrtíškovi a tak i od nebezpečí nepříjemností.

Středa proběhla zcela ve znamení koní Kluci vyjeli hned ráno a jeli rovnou na statek. Přes poledne se jeli s klukama ze statku vykoupat a odpoledne zase jezdili. Pavel si zkoušel skákat i nízké překážky. Čas zase rychle utekl a kluci, ač se jim nechtělo, museli jet domů. Večer Pavel přemýšlel, co vymyslet na čtvrtek. Nakonec se jeli zase projet na celý den na kolech. Pavel si půjčil od dědy mapu a vybral zajímavou trasu. Prohlédli si jednu celkem zachovalou zříceninu, kde poobědvali. Pak pokračovali ještě kousek dál, až dojeli k řece, uprostřed které objevili ostrůvek. Bylo už ale dost hodin a tak se museli vracet.

V pátek očekávali kluci rodiče. Pavel šel zase s dědou nakoupit. Petr s Pepou se vypravili na malého Vrtíška. Nebyl to zrovna nejvhodnější den, před příjezdem rodičů. Taky ani Petr ani Pepa neunikli večer výprasku. Naopak Pavla děda zase chválil. Táta se už teď tvářil méně nepřístupně.

V sobotu se zase zavařovalo. Petr s Pepou byli doma, měli domácí vězení. Nesměli ani večer k táboráku. Dědeček Macek se ptal Pavla, jak to dělá, že když je Petr s ním, že nezlobí a sotva byl včera sám, jenom s Pepou, že hned něco provedl. Pavel se trochu začervenal a pokrčil rameny. Pavlův děda zkonstatoval, že Pavel má dobré nápady jak kluky zabavit.

"A to je z nich nejmladší", řekl pan Macek.

"No vidíte a vy s ním pořád nejste spokojený", vyčítala paní Macková Pavlově otci.

Pavel, který byl dnes skoro všemi vydatně chválen, směl zůstat u ohně až do jedenácti. Dospělí seděli ještě hodinku a šli taky spát.

V neděli jeli Novákovi a Mackovi k vodě. Rodiče jeli auty, kluci na kolech. Rodiče pak jeli rovnou domů a kluci se vraceli na kolech.

Tentokrát byli u bližšího rybníka. Tady se Pavel viděl s dalšími místními kluky, kterým se zatím radši vyhýbal z obavy, aby se s nimi nepřihodil nějaký malér. Nyní ale měl program a tak se nebál. Spolu s Petrem, Pepou, Ríšou a Frantou jeli na kole k ostrovu, který objevili ve čtvrtek. Vzali si s sebou stany a měli dovoleno tam dvě noci přespat.

Když dojeli k řece, objevil se problém, jak se na ostrov dostat. Zatím se teda utábořili na břehu. Uvařili si na ohýnku oběd a šli zkoumat okolí. Nic nenašli. Na plácku před stany si chvíli zakopali s míčem. Z nedaleké chaty je chvíli pozoroval menší kluk, asi ve věku Pavla. Byli tu dost na samotě a tak mu kluci přišli vhod a přišel si s nimi zahrát. Nakonec s nima i přespal ve stanu. Jmenuje se Zdeněk a je o měsíc starší než Pavel. S Pavlem spal taky ve stanu. Petr spal s Pepou. Ríša s Frantou jsou budoucí šesťáci a spali spolu.

 

Pavel se svěřil Frantovi s úmyslem, dostat se na ostrov. Zdeněk věděl o loďce. Sice do ní trochu teklo, ale k tomu, aby kluky převezla na ostrov, stačila. Kluci si tu postavili stany a vydali se na průzkum. Ostrov byl o něco větší, než se zdál ze břehu. Asi dva metry od něj byl hned druhý ostrov. Ríša se pokusil doskočit na břeh druhého ostrova, ale skončil ve vodě. V místě, kde byla vzdálenost nejmenší, byl břeh druhého ostrova velice strmý.

Kluci si uvařili oběd a po obědě se znovu pokusili dostat na druhý ostrov. Pavel se Zdeňkem tam prostě přeplavali. Objevili tam menší jeskyni. Nic víc zajímavého už na ostrově neobjevili a tak se vrátili zpět. Večer seděli dlouho u ohně a povídali si. Kolem půlnoci zalezli do stanů a šli spát.

Ve středu čekal kluky poslední den na ostrově. Po obědě se budou muset vracet. Pavel se dozvěděl od Zdeňka, že je z Kamenice. Takže po prázdninách se budou vídat častěji. Společně ještě na ostrově poobědvali a převezli se zase na břeh. Rozloučili se se Zdeňkem a vydali se na zpáteční cestu.

Ve čtvrtek jeli kluci na statek jezdit na koních a v pátek tu byli zase rodiče. Pavel, přestože je nejmladší, se stal nepsaným vůdcem. Každý jeho nápad byl přijat a uskutečněn. Kdykoliv se mu nelíbil někoho návrh, dal protinávrh, který byl nakonec přijat.

Parta se postupně rozšířila o další kluky, kteří sem přijížděli na prázdniny. Jedním z nich byl Pavel Drábek, který půjde po prázdninách už do sedmé třídy a je z party druhý nejstarší, je jen o pár měsíců mladší než Pepa. Pavel pozval kluky na pinkponk, mají na chatě stůl. Kluci si zahráli turnaj. Ve finale se utkali oba Pavlové. Pavel Drábek vyhrál 2:1 na sety.

Kluků teď bylo víc a tak si zahráli i fotbal. Nejlepší střelci byli oba Pavlové.

Zbytek prázdnin ubíhal v podobném stylu. Kdykoliv podal někdo návrh na pomstu malému Vrtíškovi, Pavel přišel s nápadem, který se všem zalíbil a z pomsty sešlo. Asi dvakrát přišel s návrhem na činnost Pavel Drábek.

Červenec se chýlil ke konci. Kluci byli několikrát na statku a jezdili na koních. Ukázalo se, že Pavel Drábek to na koni umí.

Skoro každý den podnikali kluci nějakou výpravu. Děda teď dával Pavlovi volno a Pavel už nemusel dopoledne pracovat. Taky rákosku už děda schoval se zdi nad krbem.Tohle vše se stalo hned druhý a třetí den Pavlova pobytu u dědy. Takže Pavel tu byl celkem spokojený.

Jednou, když byli oba Pavlové sami, přišla řeč na to, že se Pavel Novák od loňska dost změnil. Ne teda vzhledově, ale povahově. Pavlovi Drábkovi neuniklo, že kdykoliv někdo navrhl pomstu malému Vrtíškovi, že Pavel nikdy nebyl přímo proti, ale hned odvedl pozornost na jinou činnost, která všechny zaujala. Proč najednou ta opatrnost? Pavel Pavla znal z loňska a dřívějška natolik, že věděl, že to není strach.

Pavel mu tedy vysvětlil svoji situaci a své předsevzetí, že neudělá žádnou skopičinu. Starší Pavel to pochopil. Bylo mu tak trochu Pavla líto, i když to nedal znát. Mladší Pavel zase obdivoval, že si toho starší Pavel všimnul. Ostatní kluky něco podobného ani nenapadlo.

Pavel Drábek je dosti všímavý hoch a málo co v okolí unikne jeho pozornosti. Moc dobře si uvědomoval, že vlastně iniciátorem veškeré činnosti této party je Pavel a bylo mu taky jasné, že ostatní dělají vše, co řekne Pavel, aniž by si to nějak zvlášť uvědomovali. A právě tohle mu připadalo zajímavé. Pavel, přestože je z party nejmladší, je dokáže vést a ještě k tomu tak, že si to nikdo z celé party neuvědomuje, že je vede právě nejmladší z nich.

Pavlovi Novákovi tenhle rozhovor dlouho ležel v hlavě. Nechtěl, aby si o něm Pavel Drábek myslel, že má strach. Proto se rozhodl, že s pomstou na malého Vrtíška přijde sám. Věděl ale, že to musí být tutovka, která vyjde, protože jinak by ho doma čekalo peklo. Nakonec přišel na ten správný nápad. Když s ním vyrukoval, byl Pavel Drábek viditelně překvapen. Jeho překvapení ale vzrostlo, když Pavel objasnil plán.

Pan Vrtíšek jezdí prodávat do města ovoce a malý Kája bývá doma sám. V městě bude trh a pan Vrtíšek tam zůstane u známých přes noc. Kája bude teda doma sám a kluci ho postraší a ještě ne něj něco vymyslí. Důležité ale je, aby měli všichni kluci na tu dobu alibi. Jejich rodiče musí být přesvědčeni, že byli celou noc doma. Pavlův plán je o to odvážnější, že se má uskutečnit v sobotu, tedy v den, kdy tady má většina kluků rodiče. To znamená, že jestli to praskne a bude z toho malér, schytají to hned zčerstva. Všichni ale byli pro a tak se v sobotu před půlnocí sešli.

Všichni byli dokonale zamaskovaní. Pavlové šli jako předvoj. Vzduch byl čistý a tak proběhl "útok duchů". Účinek byl dokonalý. Kluci se stáhli. Část se jich vrátila domů. Pavlové, Petr, Ríša a Franta ještě zůstali.

Asi za hodinu vylezl klepající se Kája a šel na záchod, který mají na dvoře. To byl pokyn pro mladšího Pavla, který se vplížil na dvůr. Zapříčil zvenku záchod kůly, které tu stály opřené. Potom zahoukal a pomalu se vracel.

Kája zjistil, že je na záchodě uvězněný a začal kvílet a ječet strachy. Kluci se vrátili domů. Pan Vrtíšek se vracel z trhu až v neděli večer, takže Kája zůstal na záchodě celý den.

Kluci návrat pana Vrtíška očekávali a z úkrytu pozorovali, co se bude dít. Pan Vrtíšek našel dům otevřený, domácí zvířata hladová a Káju na záchodě. Kája dostal vynadáno, že je strašpytel.

"A kdybys nepovaloval před záchodem ty klacky, tak se ti to nestalo. Už dávno jsem ti říkal, že to máš uklidit. Dům byl celý den otevřený, mohl nás někdo vykrást. Zvířata jsi taky nenakrmil", kázal synovi pan Vrtíšek. Potom odepnul pásek a zručně ohnul Káju přes koleno.

Pavlovi teď bylo Káji líto. I když mu bylo jasné, že tohle je pro ostatní kluky hlavní vyvrcholení jeho pomsty. Pavel ale výprask nepřál nikomu, protože sám ví, jaké to je ho dostat.

Pomsta byla vymyšlena dokonale. Vše vypadalo jako náhoda. Kájovi dal výprask jeho vlastní táta a tak na kluky nepadlo ani nejmenší podezření. Pavel Drábek ocenil, že to Pavel promyslel dokonale a všichni kluci to ocenili také.

Začal poslední týden Pavlova pobytu u dědy. Kluci se rozhodli, že si vyjedou k ostrovu a budou tam stanovat. Vrátí se v pátek na oběd. Mimo Pavlů vyjeli Petr, Pepa, Ríša a Franta se svým o rok mladším bratrancem Davidem, který přijel před týdnem. U řeky se k nim přidal Zdeněk.

Kluci se přepravili na ostrov a postavili stany. Pavlové se ubytovali v jednom stanu, Zdeněk se zabydlel ve stanu s Davidem. Jednu noc se na kluky přišel podívat Zdeňkův táta. Vyzkoušel tak bdělost nočních hlídek, které kluci drželi každou noc.

Hned první večer si kluci udělali táborák. Pavel Drábek navrhl, že by si měli zvolit vůdce party. Kluci byli pro, ale váhali koho. Pavel Drábek je vyzval, aby zavzpomínali, co dělali v minulých dnech a zjistili tak, kdo se nejvíc podílel na tom, co parta dělá. Kluci začali vzpomínat. Tohle stanování byl nápad Pavla Nováka, jízda na koních taky, pomsta Kájovi taky. Ať si vzpomněli na cokoliv s vyjímkou pingpongu a fotbalu, které navrhl Pavel Drábek, vše směřovalo k Pavlovi Novákovi.

Pavel Drábek teda nechal hlasovat, aby byl vůdcem party Pavel Novák a sám jako první zdvihl ruku. Všichni byli pro. Pavel to Pavlovi vrátil tím, že řekl, že protože za týden odjíždí, bude potřeba, aby jmenoval svého zástupce. Tímto zástupcem jmenoval Pavla Drábka.

Při noční hlídce pak mladší Pavel vyzvídal na starším, proč to udělal takhle. Jinak by totiž zvolili jeho, protože to, na co je před volbou přivedl, si nikdo neuvědomoval. Starší Pavel si ale na mladším váží toho, že je originální. Skoro každý mladší kluk se snaží spíš kopírovat starší kluky a ne je vést a to ještě takhle úspěšně. Jenže takhle se chovají mladší kluci proto, že ti starší jsou pro ně vzorem. Z téhle party si Pavel Novák mimo Pavla Drábka takový vzor nenašel. Tím Pavel vrátil Pavlovi jeho původní lichotku a přiznal se mu, že se jím ovlivnit nechal, když vymýšlel tu pomstu Kájovi. Nebýt toho, že se chtěl před Pavlem vytáhnout a oslnit ho, tak by to neudělal.

Týden pod stany rychle uplynul a kluci balili a vraceli se zpět. V sobotu se ještě naposledy zavařovalo, ale jenom dopoledne. Odpoledne se šli skoro všichni koupat a večer byl táborák na rozloučenou s Pavlem.

Když Pavel v noci usínal, rozmýšlel o tom, že se mu u dědy docela líbilo a že se mu odsud ani nechce. Pavla Drábka neuvidí zase rok, protože je až z Prahy. Za současné situace to tu bylo lepší než na táboře, protože tam by s Pavlem stejně kluci nemluvili. Tady prožil hezké prázdniny.

V neděli dopoledne si kluci zastříleli ze vzduchovky. To byl nápad Petrův, který vytáhl vzduchovku a pro druhou došel Pavel Drábek. Stříleli do plechovek a potom do terčů. Nejlepší byl Pavel Drábek a o druhé místo se dělil Petr a Pavel Novák.

Po obědě se Pavel rozloučil s kamarády a dědou a vracel se s rodiči do Bělé. Pavel měl z tohoto návratu truchu obavy.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024