Na úvodní stránku



13/III

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1380


Kapitola třináctá, III. část


Od doby, co se přistěhoval Radek, stal se mým nejlepším kamarádem. Dost se taky kamarádím s Míšou, ale ten chodí ven častěji s Radkem Holubem. Dost taky chodíme všichni čtyři spolu. Naše parta se už teď neschází celá pohromadě tak často, protože Radek Šimek má třikrát týdně trénink v pingpongu a René, Ondra a Dan zase ve fotbalu. Společně se většinou scházíme jen na Pionýru a nebo v sobotu nebo neděli, pokud nemají kluci zápas. Já si ale docela vystačím s Radkem a když byl Radek Holub před Vánocemi nemocný, tak s náma chodil ještě Míša. Uvažoval jsem o tom, jestli jim nemám ukázat ty chodby, ale rozmyslel jsem si to. Teď o nich totiž mimo Martina, který je v polepšovně, a osmáků Pepy, Luďka a Bohouše, kteří o ně už vůbec nejeví zájem, ví jenom brácha. Ten v nich ještě nebyl a od té příhody s Martinem o to už nestojí. Od té doby, co jsme šli s Martinem do Klecan, až do té příhody s Martinem, se pořád nemohl dočkat, kdy ho tam vezmeme a pořád mi to připomínal. Teď se o tom nezmínil ani slovem. byl jsem docela rád, ale pak mi to stejně nedalo a zmínil jsem se mu, že bysme tam mohli jít. Vymluvil se, že je na něco domluvený s Michalem Gazdou. Pak jsem o tom už nemluvil. Sám jsem ale teď do chodeb taky nechodil. Bál jsem se, abych tam zase nepotkal ty tři, co na nás tenkrát v noci narazili.

S Radkem jsme tropili různé žertíky ve škole. O velké přestávce jsme holkám nalili na židli vodu. Většina z nich si do toho sedla. Všimla si toho jenom Katka. Nikdo nevěděl, kdo to udělal a holky zuřily. Protože to měly na židli všechny holky, tak myslely, že to udělali všichni kluci dohromady. Druhý den ráno si sedl na mokrou židli Radek Pechlát. Holky se totiž pomstily a ráno nalily vodu na židli všem klukům. Ještě se nachytali Petr s Liborem. Těm to pořádně vsáklo do jejich manžestráků. Radek Pechlát si svoje džíny ani moc nenamočil, protože džíny sají špatně vodu. Jinak se z kluků nachytal ještě Martin Novotný. My ostatní kluci jsme si svoje židle utřeli.

Na první hodinu přišla hospitace. Měli jsme trovna češtinu. Inspektor si sedl vedle Míši, protože Radek Holub byl nemocný a bylo tam volno. Jenže holky polily i jeho židli a tak z toho byl průšvih. Inspektor se rozčílil a třídní zuřila. Všichni jsme mlčeli a yvšetřování nevedlo k cíli. Hynek mlčel a nežaloval. Všechny holky pochopitelně mlčely taky, protože to udělaly ony. Kdyby v tom neměly prsty, tak by Helena s Gábinou určitě třídní něco řekly.

Inspektor se uklidnil a chtěl, aby třídní někoho vyzkoušela. Vyvolala Helenu. Ta uměla. Inspektor řekl, že chce taky nějakého kluka a vybral si Libora. Při tom si všiml jeho mokrého zadku. To Helena neměla. Vyvolal si teda jenom v lavici ještě Petra. Ten měl taky mokrý zadek. Inspektorovi to začalo pomalu docházet. Řekl nám všem, abysme si stoupli a díval se, kdo má mokrý zadek. Byli to pochopitelně jenom kluci a vedle Míši sedí normálně Radek Holub, který je taky kluk. Inspektor uhodil na holky a ty se přiznaly, ale Helena hned žalovala, že včera jsme to udělali my kluci. Jenže nikdo z kluků nic nevěděl, mimo mě a Radka a my jsme pochopitelně mlčeli. Inspektor řekl třídní, aby to potom vyšetřila a teď, aby začala probírat novou látku.

Třídní si nás nechala hodinu po škole a vyšetřovala. Na nic ale nepřišla a za hodinu nás musela pustit domů, abysme se stačili naobědvat, než začne odpolední vyučování.

Vymyslel jsem, že dáme při odpoledce na židli připínáčky. Dohodli jsme se, že je dáme pro zmatení stop i klukům a vynecháme jenom Lubora s Luďkem. Tím to bude totiž na ně. Radkovi se to moc nelíbilo, ale protože Lubora s Luďkem nemá moc rád, protože to jsou frajeři, tak nakonec souhlasil. Ostatně odpoledne máme kreslení a na to hospitace těžko přijde. A i kdyby, tak ti co byli ve škole dopoledne, budou i odpoledne, takže nehrozí, že by nějaký připínáček na židli zůstal. Navíc tím zachráníme třídu, protože třídní řekla, že ve středu budeme po škole zase, než se viník přizná.

Lest dobře vyšla. Holky si posedaly skoro všechny. Zase zuřily. Kluci si sedali klidně taky, protože nečekali, že budou mít připínáčky na židlích i oni. Nachytaly se teda skoro všichni. Já si sedl na připínáček kapsou, v které mám peněženku, aby mě to nepíchlo. Dělal jsem, že mě to píchlo a upozornil jsem na to Radka a Míšu. Ti si teda na připínaček nesedli. Nepíchl se ani Martin který si sedl na připínáček taky kapsou a ani o tom nevěděl. Mirek hned začal zjišťovat, jestli mají připínáček na židli úplně všichni. Lubor s Luďkem neměli a Martin říkal, že ho taky nemá. Ondra si ale všiml, že ho má zapíchnutý v kapse. Mirek obvinil Lubora s Luďkem, že to udělali oni a že nalili včera i tu vodu holkám. Mirek po nich chtěl, aby se šli přiznat. Lubor s Luďkem odmítli a tak jsme je my kluci obstoupili a Mirek jim řekl, že jestli se nepřiznají, tak je zmlátíme. Kluci se hájili, že oni to nebyli. Tak došlo ke rvačce, kterou ale hned na začátku přerušila učitelka. Helena jí řekla, proč se pereme a tak učitelka poslala Lubora s Luďkem za třídní. Ta byla naštvaná a nevěřila jim, že to nebyli oni. Odvedla je za Brázdou a ten jim dal v dílnách rákoskou výprask na zadek. To jsem se dozvěděl od Milana Kracíka, protože 7.A měla v té době pracovní výchovu a byla v dílně.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je středa
24.04.2024