Na úvodní stránku



8/XI

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1398


Kapitola osmái, XI. část


Před večeří začaly Hana s Helenou ječet. Ve stanu měly dva pavouky a žábu. Běžely hned na Radka. Hana byla přesvědčena, že je tam dal on. Hned mu dala pohlavek. Radek ale tvrdil, že on to nebyl. Holky odešly, ale ve stanu měly za chvíli dalšího pavouka. Radek tentokrát utekl a tak dostal pohlavek Martin, který zůstal ve stanu a neutekl. Řekl jim, že jsou krávy a potom utekl taky.

Po večeři měly holky ve stanu ropuchu a dalšího pavouka. Radek s Martinem se nenechali od holek chytit. Hana si všimla, jak se Martin před tím zálibně prohraboval ve svých dlouhých vlasech a tak řekla, že je za to oba ostříhají. Radek na ní začal řvát, že jestli je ostříhají, tak jim nanosí do stanu všechny žáby a pavouky, které najdou a ostříhají je potom taky. Přesto se ale oba báli a chodili radši spolu a holkám se vyhýbali.

Druhý den našly holky ve stanu zase pavouky. Hana s Helenou běžely za Radkem a Martinem. Ti utíkali, ale nadběhly jim Anna a Kristýna. Martin utekl, ale Radka chytly. Začal kolem sebe kopat. Na poslední chvíli ho zachránil Franta, který musel Haně nůžky vyrvat, protože ho odmítla poslechnout, aby Radka nechala. Chvíli to dokonce vypadalo, že se rozdurděná Hana začne prát i s Frantou, ale pak se uklidnila. Franta se snažil to vyšetřit. Řekl holkám, že nemají žádné důkazy, že kluky při tom neviděly a že to mohl udělat kdokoliv jiný. Vojín začal tvrdit, že Radka s Martinem viděl. Franta na to řekl, že to stejně nemůžou řešit takovým způsobem. Radek a Martin popřeli, že to byli oni. Dokonce odpřisáhli, že to oni nebyli.

Když Franta odešel, řekla Hana Radkovi a Martinovi, že je ostříhají v noci, až budou spát a odešla. Radek za ní volal, že on to opravdu nebyl. V jeho hlase už nebyl ani vztek, spíš zoufalství a strach. Já Vojínovi nevěřím, protože určitě kecá. Má prostě vztek za ten kopanec.

Večer měli Martin s Radkem strach. Báli se, aby je holky v noci neostříhaly, protože mají zrovna v noci hlídku. Radka sice napadlo, že by mohli říct Otovi a Štěpánovi, kteří mají hlídku před holkama, aby je vzbudili. Tu hodinu by probděli a holky by je nemohly ostříhat, jenže pak za další hodinu mají zase hlídku Anna s Kristýnou a potom Blanka s Xénií. Začali teda spíš uvažovat o tom, jak se s holkama dohodnout. Míša slyšel, jak Radek navrhl Martinovi, že i když to sice neudělali, aby se nechali radši od holek zmlátit, jenom aby je holky neostříhaly. Martinovi se moc nechtělo, ale nebyl proti. Už se chystali jít to holkám navrhnout, mezitím se ale něco přihodilo. Zahlídl jsem Vojína, jak se plíží pryč od stanu Heleny a Hany a tak jsem ho nakopl a zeptal jsem se ho, co tam dělal. Chvíli na to už holky ječely a tak to bylo jasné.

Holky zase běžely na Radka s Martinem. Zastoupil jsem jim cestu. Hana na mě řvala, že jestli je budu bránit, tak mě ostříhají taky. Zařval jsem na ní, že ty pavouky tam nedává Radek ani Martin, ale Vojín, že jsem ho teď viděl. Vojín zapíral a tak jsem mu dal facku. Přiznal se. Druhou facku dostal od Heleny a další dvě od Hany. Já jsem mu ještě přidal pořádný kopanec na rozloučenou, když odcházel bulet do stanu.

Holky se šly Martinovi a Radkovi omluvit. Ti se jich ale děsně vyděsili, protože Hana držela pořád ještě v ruce nůžky. Než ale stačili něco říct, Helena jim řekla, že se jim omlouvají. Kluci z toho byli chvíli vykulení. První se vzpamatoval Radek a zeptal se, kdo to dělal. Helena mu řekla, že Vojín.

"Ten hnusnej smradlavej Vojín", zařval Radek schválně hlasitě, aby to musel Vojín slyšet. "Jednou mu dám pořádně přes držku."

Celý den byl klid, ale další den se objevily ve stanu holek zase pavouci a žáby. Holky šílely a dupaly po nich. Radek se na to nemohl dívat, přiběhl k nim do stanu a začal je sbírat. Dva křižáky si dal na ruku a zachraňoval žábu, kterou Hana nakopla, až vylétla ze stanu. Pak ještě tahal jednoho menšího pavouka, na kterého chtěla Hana dupnout. Praštil jí pěstí do nohy, aby ho zachránil a sebral ho. Normálně by si to Helena nenechala líbit, ale když měl Radek u sebe pavouky, nic si mu netroufla udělat. Helena se trochu uklidnila a byla ráda, že jim Radek chce tu havěť ze stanu odnést.

Radek ještě zachránil jednu ropuchu. Při tom mu Hana málem dupla na ruku. Radek odešel, Hana chtěla jít zmlátit Vojína, ale ten měl zrovna službu u brány, takže to nemohl být on. Hana tedy zase vyběhla na Radka a Martina a začala jim vyhrožovat, že tentokrát je už v noci doopravdy ostříhá. Radek na ní řval, že by určitě dával pavouky a žáby do stanu takové krávě, která po nich dupe. Hana mu za to chtěla jít dát facku, jenže se vrátila, protože oba pavouci lezli Radkovi zrovna po hlavě.

Rozhlédl jsem se kolem. Bylo mi divné, kdo to tam mohl tentokrát dát. Radek s Martinem to určitě nebyli. Neudělali by to kvůli těm pavoukům a žábám, protože holky po nich dupou. Viděl jsem, jak se za stany podezřele krčí Jakub. Nevěděl jsem sice, jestli to byl on, ale rozběhl jsem se na něj. Začal utíkat. Chytil jsem ho a spustil jsem na něj, jako bych ho viděl. Přiznal se. Vztekle jsem se ho zeptal, proč to udělal. Řekl, že jenom z legrace, že holky už dlouho neječely. Dal jsem mu za to pohlavek. Nebylo to kvůli tomu, že to holkám udělal, ale kvůli tomu, že to udělal tak, že to bylo na Radka s Martinem. Nemilosrdně jsem ho dovlekl k holkám a hodil jsem ho před Hanu a Helenu.

"Tady máte pachatele. Toho si klidně ostříhejte", řekl jsem. Jakub dostal od každé pohlavek. Začal prosit a slibovat, že to už víckrát neudělá a hájil se, že to udělal poprvé. Holky se nad ním smilovaly a pustily ho. Vztekle jsem na ně zařval, že jeho neostříhaly a Radka a Martina by ostříhaly klidně. Neodpověděly na to. Jakub se na mě vyčítavě podíval a odešel. Za chvíli jsem si uvědomil, že jsem vlastně rád, že ho neostříhaly. Jakub je totiž taky docela správný kluk a určitě to neudělal proto, aby ublížil Radkovi a Martinovi. Vždyť je s nima dobrý kamarád.

Jakub má taky docela dost dlouhé vlasy, ne sice tak jako Radek, ale uši mu pod nima není vidět. Jistě by byl velmi nešťastný, kdyby ho holky ostříhaly.

Radek pustil menší žábu a začal hledat pavouky, kteří mu mezitím lezli po hlavě. Jeden mu vlezl za tričko. Radek ho cítil na krku a tak ho opatrně vyndal, aby se pod tričkem nerozmačkal. Druhého pavouka hledal opět ve vlasech. Marek mu ho vyndal a dal mu ho na ruku. Radek je odnesl za stany. Nechal si jenom ropuchu, kterou pojmenoval Zuzka. Každý večer ji vždycky odnesl k potoku a ráno si ji zase našel. Ze začátku jsme mu tvrdili, že má pokaždé jinou ropuchu, ale nebyla to pravda. Zuzka má zvláštní zbarvení, podle kterého ji Radek pozná. Brzo jsem ji poznal taky a další kluci se ji nakonec naučili taky poznávat.

Radek chodíval za Zuzkou k potoku už brzo ráno, někdy i před budíčkem. Jednou si s ní hrál zase před stanem. Kolem šel Vojín a dupnul na ní. Zuzka byla ale rychlejší a uskočila. Radek vstal a dal Vojínovi pěstí do nosu. Byl vzteky bez sebe a tak mu vůbec nevadilo, že Vojín je víc jak o hlavu větší a o tři roky starší. Dal mu hned ještě facku. Vojín se vzpamatoval a chtěl facku Radkovi vrátit, ale Radek se uhnul, dostal se za Vojína a vší silou ho nakopl, až Vojín poposkočil. Jenže Vojín za chvíli chytl Radka za ruku a povalil ho na zem a zalehl ho. Pod Vojínem už neměl Radek moc šancí. Proto jsem Vojína z Radka skopl, že z něho po hlavě přelítl. Řekl jsem Vojínovi, že jestli se ještě jednou Radka nebo Martina dotkne nebo jestli jim cokoliv udělá, tak že mu rozbiju hubu, až mu poteče červená. Vojín se teď bojí a kluci od něho mají pokoj.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024