Na úvodní stránku



7/VI

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1391


Kapitola sedmá, VI. část


Odpoledne jsme šli s Míšou pouštět letadlo. Martin nemohl, protože jeho rodiče potřebovali doma pomoct s balením a tak jsme šli sami. Šli jsme na nedalekou louku, která je asi dva kilometry za školou. Za ní je sídliště. Míšovo letadlo je moc pěkné. Udělal si ho skoro celé sám, táta mu pomohl akorát s pár maličkostma. Dělal ho prý přes dva měsíce skoro ve všech volných chvílích. Ve vzduchu s ním předváděl divy. Ukázal mi několik loopingů, let vzhůru nohama, různé spirály a spoustu věcí. Dokonce mi i nabídl, jestli si to nechci taky zkusit, ale já se bál, abych mu ho nerozbil a tak jsem radši odmítl.

Míša s letadlem přistál, doplnil benzín a letěl ještě jednou. Zaletěl s ním až nad horizont stráně. Tam ho ale otočil zpět. Myslel jsem, že proto, že by mu mohlo uletět z dosahu vysílačky, ale vysvětlil mi, že ta jeho vysílačka má dosah ještě větší, ale neviděl by na něj a mohl by do něčeho naletět.

Sledoval jsem teď Míšovo letadlo dalekohledem. Viděl jsem ho pěkně zblízka. Najednou ale přestalo Míšu poslouchat a letělo zase na druhou stranu.

"Někdo mi ho přebral", zabědoval Míša a snažil se s letadlem zase navázat spojení. Letadlo kroužilo nad kopcem. Konečně ho Míša zase zvládl a letělo k němu. Když bylo ale dole v údolíčku, tak se do toho zase někdo připletl. Letadlo se pustilo střemhlav dolů a Míša s ním nic nesvedl. Dopadlo na zem a tam zůstalo ležet. Rozběhli jsme se tam.

Míša si k letadlu s brekem dřepnul. Bylo rozsekané na několik kusů. Podíval jsem se dalekohledem, kdo to mohl udělat. Na kopci stál nějaký chlap s vysílačkou a smál se. Bylo ho vidět i bez dalekohledu, ale jen jako malou postavičku. Řekl jsem to Míšovi a půjčil jsem mu dalekohled, aby viděl, že se ten chlap skutečně směje a že má taky vysílačku. Ještě jsme s dalekohledem prohlédli okolí. Široko daleko nikdo jiný s vysílačkou nebyl. Míša nesl s brekem trosky letadla domů. Bylo mi ho líto, tolik si dal s letadlem práce.

Pan Procházka spustil na Míšu dost nevrle, co to prováděl. Když jsme mu řekli, co se stalo, byl mírnější a začal Míšu utěšovat. Prohlédl hned motor, jestli to vydržel. Zkonstatoval, že je sice trochu naražený, ale že se to spraví. Ještě jednou jsem si vybavil obličej toho chlapa. Měl plnovous a smál se jako nějaký čaroděj, blbec jeden.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
18.04.2024